Tips och tricks inför en debatt

Nedan ser du hur ett typiskt inlägg ser ut i en sluten facebookgrupp och vad olika delar i ett inlägg kallas för.


Budskap

Budskapet är den text som ditt inlägg handlar om. Du bör lägga den högst upp och hålla den max till 4-5 rader. Att lägga ut långa text massor utan styckeuppdelning är dömt att misslyckas med ditt inlägg. Ytterst få om någon läser det och du får oftast heller inga interaktioner (gilla, kommentarer) från andra medlemmar. Kom ihåg att det är viktigt att snickra sin text rätt och lägga lite tid på det. Försök även att tänka på att hålla budskapet enkelt så att alla förstår den. Skriv från hjärtat i din personliga stil. Var ärlig, dig själv och undvik svåra/ovanliga ord. Tänk på att din text ska kunna läsas och förstås av alla i gruppen. Bra tips är också om du riktar meddelandet och duar istället för vad tycker Ni. På så sätt angagerar du på individ nivå och läsaren känner sig mer delaktig.

Om ditt inlägg baseras på artiklar så är det väldigt bra om du lägger in källhänvisningar efter din fråga, alltså längst ner som sista text. Gör du inte det kommer medlemmarna att be dig att skriva källhänvisningar för ditt argument. Och du vill väl inte förlora argumentationen redan i ditt inlägg?

Fråga/frågeställning

Fria debatter inlägg har alltid en frågeställning/fråga (regel nr. 2). Frågan ska vara tydlig och skriven direkt efter budskapet med ett frågetecken efteråt. Du kan ha fler frågor, så kan medlemmarna själva bestämma vilken fråga man vill besvara. Att lägga in bara en länkad bild till en extern källa och skriva frågan Vad tycker ni? Är ingen bra start på din tråd. Du tvingar medlemmarna att ta del av en extern hemsida för att få reda på vad ditt inlägg handlar om. Det ska du direkt undvika. Huvudregeln är att du ska underlätta för andra. När du har väl uppbyggda inlägg med en bra och tydlig frågeställning tenderar medlemmarna att vara mer aktiva och göra gruppen bättre inte bara i sak utan även du som medlem blir mer omtyckt och respekterad av andra medlemmar.

Bild/Klipp/film

Inget är så viktigt som en bra bild. Bilden ska vara i anslutningen till ditt inlägg. Bilden ska dra medlemmarnas uppmärksamhet mot ditt inlägg. Fler inlägg innebär att det blir viktigare med bra bild som drar medlemmarnas uppmärksamhet till ditt inlägg. Bilden syns också i gruppen under fliken ”NYA GRUPPFOTON”. Många kollar först där innan de skrollar bland inläggen. Att ha en färgstark bild är naturligvis bättre än grå bild. Försök att alltid ha med en bild i dina inlägg.
Bli medlem genom att ansöka till Fria Debatter Facebookgruppen här!